sunnuntai 30. maaliskuuta 2008

Miten Suomi purkaa hoitojonojaan?

Mediracer on työkalu rannekanavaoirehyhmästä kärsivien tutkimusjonojen lyhentämiseksi. Tutkimusmenetelmän käyttöön ottamisen kynnys on matala, koska laitteen hankintakustannukset ovat murto-osa perinteisestä ENMG-laitteistosta.

Olen tässä blogissa usein pohtinut, miten Mediracer menetelmän käyttöön ottamista voitaisiin terveystaloustieteen näkökulmasta nopeuttaa. Kotimaiset hyvät käytännöt ja referenssit tukisivat Mediracer -innovaation kansainvälistä kaupankäyntiä.

Rannekanavaoireyhtymä aiheutuu yleensä ranteen pitkäkestoisesta kuormituksesta, johon liittyy toistuvaa ranteen koukistusta ja ojennusta. Samoin esimerkiksi sokeritauti, reuma, raskaus, ylipaino, tupakointi tai ranteen tapaturma voivat altistaa oireyhtymälle.

Rannekanavaoireyhtymä voidaan korvata myös fysikaalisen tekijän aiheuttamana ammattitautina (Ammattitautilaki 1.1.2003).

Lueskelen juttuja hoitojonojen purkamisesta
  1. Varsinais-Suomessa
  2. Kanta-Hämeessä
  3. Pirkanmaalla
  4. Vaasan sairaanhoitopiirissä
  5. Kainuun maakunnassa
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri uskoo saavansa hoitojonot lain edellyttämään kuntoon. Jonojen purkua nopeutetaan muun muassa teettämällä lisätöitä ja käyttämällä ostopalveluja. Mediracer-palvelujen tuottajiksi olemme ajatelleet yksityisiä työterveyspalvelujen tuottajia.

Varsinais-Suomessa hoitojonojen purkamisen taloudellisista motiiveista mainittakoon Terveydenhuollon oikeusturvalautakunnan (TEO) väläytykset jopa miljoonan euron uhkasakon määräämisestä, jos potilaiden jonotusaikoja ei saada lyhennettyä kesäkuun 2008 loppuun mennessä alle puoleen vuoteen.

Sairaanhoitopiirin johtaja Aki Lindén sanoo, että leikkausjonotilanne on Varsinais-Suomessa keskimääräistä parempi. Marraskuun 2007 alussa yli puoli vuotta hoitoon pääsyä odottaneita potilaita oli 1 12o. Se on noin 24 potilasta 10 000 asukasta kohti.

Mediracer-tutkittava ovat näistä vain murto-osa. Käsikirurgian suhteellisesta osuudesta minulla ei ole tietoa. Pitänee kysellä.

Lindén on yllättynyt siitä, että suurimman uhkasakon varjo on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin niskassa. Kanta-Hämettä on varoiteltu puolen miljoonan ja Kainuun maakuntaa 150 000 euron uhkasakolla.

Vertailen tässä postauksessa Mediracer-tutkimusjonon lyhentämistä ja "sairaanhoitopiirin hoitojonoja" keskenään luodakseni itselleni kuvaa jonojen purkamisen ongelmatiikasta.

Jonojen pidentymisen syyt ovat moninaisia:
  1. henkilöstön rekrytointiongelmat
  2. kirurgien ja lääkäreiden siirtyminen yksityiselle sektorille
  3. syksyn 2007 työtaistelu
Kanta-Hämeen ja Kainuun maakunnan on annettava selvityksensä. TEO ja lääninhallitukset päättävät mahdollisista uhkasakoista ja niiden lopullisista suuruudesta.

Ei kommentteja: