Irja

Vieremäelle, Ponsssen kotikylään, on meiltä reilu tunnin ajomatka.  Yhtiön pääpaikka on kuitenkin edelleen Vieremällä Pohjois-Savossa. Ponssen tehtaalla valmistuu joka päivä uusia koneita, jotka edustavat niin sanottua tavaralajimenetelmää. Se tarkoittaa, että metsäkone pätkii puut jo metsässä haluttuun määrämittaan.


Kuvassa Ponssen koneita ja kouria Ligna 2015 -messuilla Hannoverissa. 

Ponssen metsätyökoneet tunnetaan maailman moderneimpina. Koneissa on paljon huipputeknologiaa, joka esimerkiksi kertoo, missä kone on ja paljonko sillä on tehty puuta tänään. Kaikki tieto siirtyy langattomasti ja raportointi on helppoa.  Ohjelmistosuunnittelijoita on Ponssella enemmän kuin mekaniikan suunnittelijoita.

Vieremäellä Einari Vidgrén, rakensi vuonna 1969 ensimmäisen metsäkoneensa. Siitä käynnistyi myös yksi suomalaisen yritys­maailman menestystarinoista. Vuonna 1970 Vidgrén perusti yrityksen, joka sai nimensä kylällä liikkuneen kulkukoiran mukaan. Ensimmäinen metsäkone kun oli kyläläisten mielestä yhtä ruma kuin kyseinen Ponsse-koira.

Ponsse on kasvanut 45 vuodessa kansainväliseksi pörssiyhtiöksi ja konserniksi, joka työllistää yli 1 100 työntekijää eri puolilla maailmaa. Tytäryhtiöitä on yksitoista, joista yhdeksän on myynti- ja huoltoyhtiöitä. Konsernin liikevaihto oli viime vuonna (2013) 313 miljoonaa euroa.

Ponsse on maailman toiseksi suurin kumipyöräisten metsäkoneiden valmistaja. Yhtiön markkinat ovat neljällä pääalueella: Pohjois-Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, latinalaisessa Amerikassa sekä Aasiassa.

Tärkeimmät vientimaat ovat Ruotsi, Saksa, Ranska, Yhdysvallat ja Venäjä sekä viimeisimmät tulokkaat Brasilia ja Uruguay. Suomessa Ponssella on melkein 50 prosentin markkinaosuus. Muualla yhtiö on päässyt kunnioitettavaan, noin 30 prosentin osuuteen alan markkinoista.

Yrityksen tärkeisiin vientimaihin on kuulunut jo pitkään Yhdysvallat. Siellä on kuitenkin yhä vallalla perinteinen kokopuumenetelmä. 85–90 prosenttia tehtaiden tarvitsemasta puusta tehdään USA:ssa neljän tai viiden eri koneen voimin, kun Ponssen käyttämässä tavaralajimenetelmässä pärjätään kahdella koneella.

Kokopuumenetelmää vastaan Ponsse kilpailee USA:ssa koko ajan. Tekemistä riittää, sillä alan historia ja kulttuuri vaikuttavat. Ennakkoluulojakin on yhä. Euroopassa asiakas on valmis odottamaan konetta, joka on varusteltu juuri sellaiseksi kuin hän haluaa. Amerikassa kone pitää olla valmiina pihalla, josta se ostetaan heti kun tarvitaan.

Ponsse on toiminut USA:n markkinoilla 20 vuotta. Ensimmäiset metsäkoneet menivät rapakon taakse 1990-luvun alussa ja tytäryhtiö perustettiin vuonna 1995. Aluksi kiikarissa olivat etelävaltiot, joissa puuta korjataan eniten, mutta tiukasti perinteisellä kokopuumenetelmällä.

Nykyisin (2014) päämarkkinat ovat Wisconsinin, Minnesotan ja Michiganin osavaltioissa, joissa Ponssen tavaralajimenetelmä on saanut vahvan jalansijan. Yhtiön avaus USA:n markkinoilla lähti liikkeelle, kun amerikkalainen asiakas halusi ostaa Ponssen metsäkoneen. Hänen esimerkkinsä innoittamana vienti käynnistyikin nopeasti.

Oma opettelunsa on ollut myös uusilla Latinalaisen Amerikan markkinoilla. Uruguayssa mentaliteetti on lähempänä suomalaista, mutta Brasiliassa tilanne on toinen. Toimintakulttuuria leimaavat monet keskustelut ja asioiden pyörittelyt, eikä valmista tule heti. Lisäksi tullikäytännöt ovat Brasiliassa erilaiset ja maassa on paljon sisäisiä veroja osavaltiosta toiseen siirryttäessä.

Brasiliassa kannattaa olla kärsivällinen, varata aikaa, tutustua paikallisiin toimintamalleihin ja ihmisten ajattelutapaan. Ponsse on toiminut Brasilian markkinoilla viitisen vuotta ja saanut haasteista huolimatta  jo monta hyvää päänavausta. Yhtiön kiinnostuksen herättivät laajat eukalyptusplantaasit, joiden tuottamaa puuta tarvitsevat maahan perustetut uudet sellutehtaat.

Kotimaisiin havupuihin verrattuna eukalyptus kasvaa korjuukokoon kymmenen kertaa nopeammin eli 6–7 vuodessa. Lyhyt­kuituinen eukalyptus on hard woodia eli kovaa lehtipuuta, joka on kuorittava, mikä toi Ponsselle myös tuotekehityksen haasteita. Luottamuksen rakentaminen on vienyt aikansa. Mutta kun koneet ovat kunnossa, teet mitä lupaat ja kehität koko ajan toimintaa, sillä pärjää joka paikassa.


Lähde: Kauppapolitiikka

Ei kommentteja: