tiistai 7. lokakuuta 2008

Suomen Terveyskeskuksiin 30,8 miljoonaa käyntiä

Suomalaiset terveyskeskukset kirjaavat vuosittain 30,8 miljoonaa käyntiä. Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoman mukaan kunnissa ei tiedetä asiakaskunnan tarpeista riittävästi, jotta riskiryhmien ongelmia voitaisiin ennakoida.
  • Mäki-Lohiluoman mukaan terveydenhuollossa seulotaan esimerkiksi syöpäepäilyjä, mutta moni muu ongelma jää huomiotta.

  • Enenevässä osassa Suomea kuntia ikäpyramidi on päälaellaan. Työssäkäyviä on vähemmän kuin eläkeläisiä.

  • Koko maata ajatellen terveydenhuollon henkilöstö ei millään riitä tarjoamaan nykyisenkaltaisia palveluja.
Olen kirjoituksissani tarkastanut RKO-tutkimus- ja leikkaustarpeita tiettyjen ammattiryhmien tarpeista.

Kuntaliitossa arvioidaan, että palveluiden tuotantotavat muuttuvat rajusti. Itsepalvelut yleistyvät, mittaavathan potilaat jo verenpaineensa ja sokeriarvonsa. Suomessa on yksi työikäinen lääkäri 300 kansalaista kohti. Lääkärit valittavat, etteivät he hallitse työtaakkaansa. Potilaat moittivat vaihtuvuutta ja pitkiä jonotusaikoja erikoislääkärin pakeille.

Rannekanavaoireyhtymän mittaaminen kotioloissa ei olisi teknisesti mahdotonta, mutta tulosten tulkintaan tarvitaan edelleen neurofysiologia, joka tietää miten vasteaikoja tulkitaan. Mutta RKO:n mittaamiseen voidaan kouluttaa sairaanhoitajia, jolloin lääkäreiden työpanosta vapautuu muuhun.
  • Potilaat eivät saa palveluita niin nopeasti kuin haluaisivat. RKO-diagnostiikan jonotusajat ovat pitkiä, jopa puoli vuotta.
Erikoislääkäreiden vastaanottoaikoja joudutaan odottamaan pitkiä aikoja ja siksi ehdotamme uudenlaista toimintamallia, joka vähentää potilaiden tuskaa, kun tutkimuksiin ja käsileikkauksiin pääsee nykyistä nopeammin.

Ei kommentteja: