torstai 3. heinäkuuta 2008

Muurahaisia juoksee iholla - HS.fi - Oma elämä

Pasi Karsikas, Mediracer Oy:stä, kertoi äsken hesarin RKO-artikkelista, jonka linkki löytyy tästä postista.

Muurahaisia juoksee iholla - HS.fi - Oma elämä: "Muurahaisia juoksee iholla
Rannekanavaoireyhtymässä käsi puutuu, pistelee ja särkee

Julkaistu: 4.2.2008 lehdessä osastolla Elämä & Terveys | Liisa Koivula

Muurahaisia juoksee iholla

Canalis carpi, medianushermon pinnetila tai rannekanavan oireyhtymä. Kaikki tarkoittavat samaa vaivaa. Kädessä on tuntohäiriöitä, se puutuu, tikuttelee ja särkee.

'Potilaat kuvailevat tuntohäiriöitä usein kuin muurahaisten kävelyksi iholla', kertoo käsikirurgin ylilääkäri Martti Vastamäki Sairaala Ortonista.

Rannekanavaoireyhtymän syynä on ranteesta käteen johtavan medianushermon pinne. Medianushermo hermottaa kaikkia muita sormia paitsi pikkusormea ja puolikasta nimettömästä.

Medianushermon pinteen voivat aiheuttaa jänteet, jotka kulkevat hermon kanssa nippuna samassa kanavassa. Kun jänteet tai rannekanavan muut kudokset turpoavat, kanava ahtautuu ja medianushermo sekä sen hapensaannista huolehtivat verisuonet joutuvat puristuksiin.

Ahtaudessa litistynyt hermo ei enää toimi kuten pitää, ja käteen tulee tunto- ja liikehäiriöitä.

Moni manaa päätetyön rasitusta, mutta päätetyön vahingollisuudesta käsille ja ranteille ei ole vakuuttavaa näyttöä, toteaa professori Eira Viikari-Juntura Työterveyslaitokselta.

"Sen sijaan riskiä pidetään suurena, jos ihminen joutuu jatkuvasti käyttämään täriseviä työkoneita, tai jos hän tekee työtä, jossa tarvitaan paljon käsivoimaa ja kädet toistavat samoja liikkeitä", kirjoittaa Helsingin Sanomat 4.2.2008 osastolla Elämä & Terveys.

Ei kommentteja: