maanantai 30. kesäkuuta 2008

Näin tietokone pilaa terveytesi | Kauppalehti.fi

Tämän päivän Kauppalehdessä on mielenkiintoinen Mediraceria sivuava artikkeli tietokoneen terveysvaaroista.

Näin tietokone pilaa terveytesi | Kauppalehti.fi: "Lääkäreillä on paljon sanottavaa pitkästä tietokonetyöskentelystä. Vaikka näyttöpäätetyö ei ole raskasta fyysistä työtä, muutaman ruudun ääressä vietetyn tunnin jälkeen tuntuu, kuin olisi raahannut säkillistä kiviä.

Jäsenien pistely, puuttuminen ja hiirikäden vapina ovat merkkejä niin sanotusta ranteen karpaalitunnelisyndroomasta, joka tavataan enemmistöllä tietokoneella työskentelevistä. Sormien ja ranteiden pitkäaikaiset ja monotoniset liikkeet vammauttavat hermopinteitä.

Ennen vanhaan tunnelisyndrooma oli ammattitauti, josta kärsivät konekirjoittajat, jotka kopioivat aamusta iltaan asiakirjoja. Nykyisin siitä kärsivät kaikki tietokoneen käyttäjät.

Tietokonetta käytettäessä kuormittuvat vain tietyt lihakset eikä koko käsi. Verenkierto huonontuu tietyissä hermoissa, sormet puuttuvat.

Amerikkalaisyliopisto Emory University Atlantassa on tutkinut yli 600 tietokoneenkäyttäjän terveyttä. Tutkittavat käyttivät tietokonetta työtehtävissään yli 15 tuntia viikossa.

Vuoden pituisen säännöllisen tietokonetyöskentelyn jälkeen 40 prosenttia tutkituista tunsi kipua ranteissaan. Viidenneksellä oli tunnelisyndrooma. Heille suositeltiin jopa leikkausta.

Naiset kärsivät enemmän

Tutkimuksen mukaan naiset ovat miehiä alttiimpia sairastumaan tietokonesairauksiin. Ne, jotka viettävät yli 20 tuntia viikossa tietokoneen ääressä kärsivät kaksi kertaa useammin käsien sairauksista, kuin ne, jotka käyttävät laitetta 15 tuntia."

Ei kommentteja: