perjantai 23. toukokuuta 2008

Norjalaiset kehuvat suomalaisten lääkäreiden tehokkuutta

Luin äsken uutisen Kauppalehdestä: "Norjassa äimistellään Suomen lääkärien tehokkuutta."

Norjan johtava talouslehti Dagens Næringsliv päivittelee laajassa, kolmesivuisessa artikkelissaan norjalaisen terveydenhuollon tehottomuutta. Suomalainen lääkäri on 80 prosenttia tehokkaampi kuin norjalainen ammattitoverinsa.

Artikkeli on saanut otsikon "Suomalainen sisu hakkaa Norjan". Pitäisikö asiaa tarkastella myös uuden teknologian hyödyntämisen näkökulmasta? Miten korkeaksi tuottavuus nousisikaan, jos ottaisimme käyttöön aikaa ja vaivaa säästäviä uusia teknologioita ja palvelujen tuotantomenetelmiä?

Norjan kolmanneksi suurin, julkisen terveydenhuollon organisoinnista vastaava työnantajajärjestö Spekter tilasi konsulttiyhtiö Deloittelta selvityksen, jossa vertaillaan norjalaista, saksalaista, skottilaista ja suomalaista terveydenhuoltoa.

Ajattelin samassa hengessä keskusteluamme Seppo Nevalaisen kanssa Technopoliksessa tällä viikolla. Pitäisikö meidänkin tuottaa vertaileva selvitys Mediracerin ja perinteisen ENMG-diagnostiikan terveystaloudellisista vaikutuksista?

- Hoitoketjun analyysi
- Miten RKO-palveluja tuotetaan?
- Miten RKO-palvelujen tehokkuutta voidaan lisätä?
- Onko tarjolla uusia konsteja?
- Miten Mediracer yhtenä uutuutena voi tehostaa RKO:n diagnostiikkaa?
- Voidaanko käsikirurgiaa virtaviivaista? (Blue Ocean malli)

Suomen ja Norjan terveydenhuollon tehokkuusero paljastui dramaattiseksi varsinkin julkisen, mutta myös yksityisen terveydenhuollon saralla.

- Hämmästyimme suuresti näistä isoista tuottavuuseroista, emmekä aluksi uskoneet että tulos voi olla oikea, Spekterin johtaja Lars Erik Flatø sanoo. Ero maiden välillä on hänen mukaansa kuitenkin kiistaton.

Lääkäreiden tehokkuutta mitattiin vertailemalla sairaalasta kotiutettujen ja sinne kirjattujen potilaiden määriä lääkärin työvuotta kohden eri maissa.

Tämähän suitsuttaa hyvää suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan toimivuudesta kuin koulutusta kiitellyt PISA-tutkimus.

Suomalaiset lääkärit kotiuttavat sairaaloista lähes 80 prosenttia enemmän potilaita kuin norjalaiset . Sama tehokkuusero koskee myös poliklinikoita. Suomalainen lääkäri myös tekee 70 prosenttia enemmän hoitosuoritteita kuin norjalainen

"Jos norjalaiset sairaalat olisivat yhtä tehokkaita kuin suomalaiset, Norja tarvitsisi 1500 erikoislääkäriä vähemmän", lehti päättelee.

Myös suomalaiset sairaanhoitajat ovat norjalaisia kollegoitaan ylivoimaisesti tehokkaampia. Tehokkuuseroksi potilaiden kotiuttamisessa laskettiin 40 prosenttia suomalaisten eduksi. Saksalaiset sairaanhoitajat ovat vielä tätäkin tehokkaampia, ero Norjaan on 70 prosenttia.

Ei kommentteja: