keskiviikko 20. helmikuuta 2008

Onko Kouvolassa Karpaalitunneleita?

Maakuntakierrokseni jatkuu. Iskin silmäni Kymen Sanomat lehteen, 18. helmikuuta 2008, joka kertoi Kouvolan Sanomien toimittaja Irma Jäppisen valinnasta Kymenlaakson vuoden toimittajaksi. Tänä vuonna 75 vuotta täyttävä sanomalehtimiesyhdistys valitsi Vuoden journalistin nyt ensimmäistä kertaa.

Irja Jäppinen on työskennellyt Kouvolan Sanomien toimittajan vuoden 1987 alusta. Hän on uutistoimittaja, jonka erikoisalaa ovat terveys-, sosiaali- ja koulutusasiat. Lukijat tuntevat hänet paitsi asiantuntevana ja sujuvakielisenä uutisten kirjoittajana myös napakasti kantaa ottavana kolumnistina ja järkähtämättömänä pienen ihmisen ja oikeudenmukaisuuden puolustajana.

Itse hän sanoo pitävänsä tavoitteena pystyä kääntämään ymmärrettävälle suomen kielelle vaikeimmatkin asiat ja kapulakielisimmät virkamieslausunnot. Uutinen on nappisuoritus, kun lukija ymmärtää sen sisällön tekstin kerran luettuaan.

Hyvä on, sain tikusta asian. "On ollut älyttömän hienoa päästä esimerkiksi tutustumaan päihderiippuvaisia hoitavaan Syväpuro-yhteisöön ja siellä asuviin, enkä koskaan unohda Sammalsuon kaatopaikkaa ja sen asukkaita", Irma Jäppinen kertoo.

Miten Kouvolassa toimii rannekanavaoireyhtymän tutkimus ja leikkaushoito? Aihe tuntuu ensin pieneltä, mutta Helsinkiin suhteutettuna Kouvolan seudulta pitäisi löytyä 16 000 RKO:sta kärsivää ja sairastuneita 38 naista ja 18 miestä.

Toimittajat tekevät paljon päätetyötä. Kouvolassa on paljon palvelualojen työpaikkoja. Kokeillaan kepillä jäätä. Mitä rannekanavaoireyhtymistä tiedetään? Onko aiheesta tehty lehtijuttuja? Käytän Kouvolan Sanomat hakupalvelua. Mitä se tuottaa?

Hakusanat: rannekanavaoireyhtymä, RKO, käsikirurgia. Hakutulokset: Haetulle aiheelle ei löytynyt yhtään uutista!
Kouvola on Pohjois-Kymenlaakson alueellinen keskus, joka tarjoaa korkeatasoiset palvelut seudun 100 000 asukkaalle. Kouvolan oma asukasluku on noin 31 000. Miten RKO diagnostiikka on organisoitu? Miten nopeasti potilaat pääsevät ENMG tutkimuksiin? Onko tämän oireyhtymän seulontaa työterveyshuollon yhteydessä pohdittu? Ongelman nopea havaitseminen mahdollistaa konservatiivisen hoidon. Mediracer on palkittu työkalu, joka madaltaisi tutkimuskustannuksia ja nopeuttaisi tutkimuksiin pääsyä. RKO:n esiintymisestä on kirjoitettu muissa blogiposteissa. Olisiko tässä jutun juurta kirjoittajalle, joka osaisi tunkeutua erikoisen oireyhtymän saloihin? Tässä esimerkki siitä, miten YLE:n akuutti käsitteli RKO:ta ja kannettavaa Mediraceria.

Rannekanavaoireyhtymä (RKO) on työikäisen väestön kansainvälinen kansantauti. Kansainvälisissä epidemiologisissa tutkimuksissa rannekanavaoireyhtymän esiintyvyyden on todettu olevan miehillä 3 % ja naisilla 5 %. Tiedetään myös, että RKO:n tyyppisiä käsioireita eli käsien puutumista, tikustelua, kipua, voimattomuutta tai kömpelyyttä potee 15 % väestöstä! Pelkästään Helsingissä tällaisista oireista kärsii 80 000 asukasta. RKO:ään sairastuu vuosittain 190 naista ja 90 miestä / 100 000 asukasta kohden eli noin kolme promille väestöstä.


Kouvolan kaupunki, Valkealan kunta, Kuusankosken kaupunki, Jaalan kunta ja Anjalankosken kaupunki muodostavat Kouvolan seudun kansanterveystyön kuntayhtymän, jonka tehtävänä on tarjota kuntayhtymän alueen väestölle kansanterveyslain ja eräiden muiden lakien edellyttämiä terveyden- ja sairaanhoitopalveluja, sekä huolehtia elinympäristön terveydellisten olojen valvonnasta.


Lääkäreiden ajanvarausvastaanotot. Kouvola on jaettu alueittain kolmeen terveysasemaan, jotka edelleen on jaettu lääkäreiden alueiksi siten, että kaikilla kouvolalaisilla on terveyskeskuksessa hoitava lääkäri. Jokaisella alueella toimii aluesairaanhoitaja. Vastaanotoilla annetaan yleislääkäritasoisia terveyden- ja sairaanhoitopalveluja. Ajantilaus on välttämätön.

Terveyskeskuksen työterveyshuolto on neljäs väestövastuuyksikkö, joka vastaa huollossaan olevien työpaikkojen työntekijöiden lakisääteisestä työterveyshuollosta sekä heidän väestövastuusairaanhoidostaan, jolloin työntekijän työpaikan työterveyslääkäri on hoitava lääkäri.

Ajantilaus ma-to 8-15 sekä pe 8-13

Kouvola A-alue puh. 8858 238 (entinen eteläinen alue ja osa läntisestä alueesta) Kouvola B-alue puh. 8858 235 (entinen itäinen alue ja osa läntisestä alueesta) Kouvola C-alue puh. 8858 337 (entinen pohjoinen alue) Työterveysasema puh. 8858 290

Kouvolan Sanomien toimitus on avoinna arkisin klo 9-23, lauantaisin klo 12-23 ja sunnuntaisin klo 15.30-23. Toimitus ottaa mielellään vastaan juttuvinkkejä ja palautetta lukijoiltaan.
Uutispäälliköt klo 9-17 puh. (05) 2800 4301
Toimitussihteerit iltaisin puh. (05) 2800 4311

Kouvolan Sanomien vaihde
puh. (05) 280014
Fax (05) 2800 4706
Postiosoite: PL 40, 45101 Kouvola
Käyntiosoite: Lehtikaari 1, Korjalan kaupunginosa
Sähköposti: toimitus@kouvolansanomat.fi

Lehdentekijöillä on sähköpostiosoite muotoa etunimi.sukunimi@kouvolansanomat.fi


---

Irma Jäppinen ja Kouvolan Sanomat toimitus, alla olevan linkin kautta avautuu juttuvinkki RKO:sta = Rannekakanvaoireyhtymistä. Aiheen taustalla on suomalainen innovaatio, UK:ssa palkittu kannettava laite, jonka soisi yleistyvän. Bloggaan aiheesta terveystalouden näkökulmasta. Sain idean postaukseeni Kymen Sanomat jutusta ”Tunnusts hyvin tehdystä työstä”. Yritämme osaltamme tehdä uutta diagnostista menetelmää tunnetuksi suomen, ruotsin ja englannin kelisten blogien avulla.

http://point-of-care.blogspot.com/2008/02/onko-kouvolassa-karpaalitunneleita.html

Pohdimme blogeissamme mm. innovaatioiden kaupallistamisen hitautta. Terveydenhuollon kustannustehokkuuden parantamisesta puhutaan paljon. Ministerit ja virkamiehet etsivät kissoilla ja koirilla keinoja kustannusten alentamiseksi. Tarjoamme pientä pakettia, joka siirtää erikoislääkärin tutkimuspalvelun keskussairaalasta vaikkapa osaksi työterveyshoitajan työpaikkavierailua. Asiantuntijan diagnoosi tulee seuraavana päivänä lankoja pitkin (Telelääketiede).

Ongelman varhainen havaitseminen on tietenkin merkityksellistä potilaan kannalta. Monet kärsivät ongelmasta vuosia. Osaamme hakeutua silmä- tai hammaslääkäriin, mutta kuka keksii tykönänsä valita puhelinluettelosta NEUROFYSIOLOGIAN ERIKOISLÄÄKÄRIN, jos auton avaimet eivät pysy kädessä tai kännykän käyttö tuntuu perin kömpelöltä?

Rannekanavaoireyhtymä tuntuu eksoottiselta vaivalta, jonka oireista kärsii Kouvolan seudulla 16 000 ihmistä! Kaikki eivät hakeudu ajoissa hoitoon ja vuosittain sairastuneita 38 naista ja 18 miestä.


Tässä esimerkki Suomi 24 tuntia keskustelusta:

Vaivani alkoi jo viime kesän lopulla.
Nyt olen siinä pisteessä että oikea käsi menee yöllä tunnottomaksi. Ranteessa ja sormissa on välillä ihan kauhea särky sekä peukalo tuntuu jäykältä.
Nyt uutena oireena kipu tuntuu hartiassa ja kaulassa.
Oikean korvan yläpuolelta vihloo päätä sekä kaulaa. Kaula on vähän turvoksissa.
Yhtään ei rasitusta kestä ranne vaan alkaa heti särkemään.
Voisiko kyseessä olla pelkästään ranteessa olevan hermon puristustila vai jotain vakavampaa?
Onko muilla ollut samanlaisia oireita?
Auttakaa!!



Ei kommentteja: