tiistai 11. lokakuuta 2016

Metsä Group lisää puunostoa merkittävästi 2016

Metsä Fibren vuoden kuluttua käynnistävä Äänekosken biotuotehedas myllää koko valtakunnan puunhankinnan ja lisää kuitupuun kysyntää vauhtiin päästyään neljä miljoonaa kuutiota vuodessa, kertoo Kauppalehti 7.10.2106.


Puun ostoa lisätään jo nyt, vaikka Äänekosken uusi 1,3 miljoonan tonnin sellutehdas käy täysillä vasta vuonna 2018. Metsä Groupissa puunostajien koulutus alkoi jo viisi vuotta sitten. Silloin Äänekosken laajennuksesta ei ollut tietoa.

Hakkuussa metsästä tulee tulee kaikkia puulajeja, joiden toimituksia optimoidan eri toimijoiden kesken. Tukit menevät sahoille ja puuta vaihdetaan kilpailijoiden kesken kuljetusmatkojen lyhentämiseksi. Kuitupuuta ei voida ottaa metsästä ellei myös tukkia hakata.

Vielä tällä hetkellä Äänekosken läheltä ostetuista leimikoista toimitetaan mäntykuitupuuta paljon Joutsenon ja Kemin tehtaille. Koko Suomen puunostot yksityismetsistä ovat tähän mennessä olleet noin 30 miljoonaa kuutiometriä.

Kun Äänekoski toimii täydellä teholla, ovat Suomen kuitupuuvarat Metsä Groupin arvion mukaan täydessä käytössä. Tukissa on edelleen potentiaalia, ja myös energiapuussa. 

Äänekosken ympäristöön 100 kilometrin säteellä rakenetaan puuterminaaleja, joista puut ajetaan tehtaalle kelirikkoaikana.

Laskelmien mukaan hakkuisiin tarvitaan lisää 50 hakkuu- ja ajokoneen ketjuja ja 200 - 300 uutta kuljettajaa. Puutavara-autoja puolestaan tarvitaan 40 - 50 lisää ja uusia kuljettajia 200.

Metsäliitosta kerrotaan, että sopimusyrittäjät ovat hyvin kiinnostuneita lisäämään omaa toimintaansa. Uusia yrityksiä ei välttämättä tule lisää.

Rekkojen painorajojen nosto on ollut merkittävä uudistus.

Jos puukauppa ei jostain syystä lähde käyntiin jollakin alueella, kääntyy katse myös tuontiin. Metsä Group käy jo nyt puukauppaa Venäjällä ja Baltiassa ja toimittaa puuta myös konserning Husumin tehtaalle Ruotsiin.


Ei kommentteja: