sunnuntai 18. tammikuuta 2009

Suorien yhteyksien rakentaminen

Blogit, sosiaalinen media ja digitaaliset yhteisöt mahdollistavat suoran vuoropuhelun lääkäreiden ja terveydenhuollon päättäjien kanssa, mutta edellytyksenä on toimintatavan muutos.

Blogit ovat rakenteeltaan "yhdeltä monelle" -viestintävälineitä, joissa on kommentoinnin mahdollisuus. Se ei vielä riitä. Kommentteja tulee vain harvoin.

Olemme pitkään tutkineet useiden kanavien käyttöä eli monikanavastrategiaa. Viemme parhaillaan uutta vuorovaikutteisempaa viestintästrategiaa käytäntöön useita kanavia hyödyntäen.

Rannekanavaoireyhtymä ei herätä suuria tunteita lukijoissa eikä terveydenhoidon ammattilaisten piirissä. Vuoropuhelun synnyttäminen on vaativa tehtävä. Olisiko helpompaa kirjoittaa tunnetummasta ongelmakentästä? Tupakoinnista, syövästä, sydäntaudeista, diabeteksestä?

Joku rannekanavaoireyhtymään perehtynyt alan guru voisi kirjoituksillaan kirvoittaa keskusteluun. Samoin, jos vaivasta kertoisi filmitähti tai suuren yleisön rakastama huippu-urheilija.

Olen kirjoittanut muutamista julkkiksista, mutta sekään ei vielä riitä. Meillä on lukijoita, mutta vuoropuhelun köyhyys vaivaa blogeja. Tilanne on toinen ns. yhteisöalustoilla, joista kerron tarkemmin seuraavassa postauksessa.

Toinen näkökulma: osumatarkkuutta pitää lisätä. Kommentoinnin ja lukijoiden määrä ei sekään ole ratkaisu. Haluamme päästä suoraan yhteyteen lääkäreiden ja työterveyshuollossa niiden kanssa, jotka törmäävät työssään rannekanavaoireyhtymästä kärsiviin potilaisiin.

Olemme pohtineet, lukevatko käsikirurgit blogeja? Onko lääkäreillä aikaa bloggaamiseen tai niiden lukemiseen? Löytyykö RKO:sta kirjoittavia työterveyshoitajia? Entä neurologit ja neurofysiologit, miten he suhtautuvat Mediraceriin? Hetkauttaako tämä terveystalouden, politiikan ja hallinnoin edustajia?

Miten saamme heidät mukaan keskusteluun? Siinä luu purtavaksi? Tehtävä ei ole mahdoton, mutta vaatii verkostotyön uudelleen suuntaamista. Kysymykset on asetettava toisin. Missä päätöksentekijät liikkuvat ja miten pääsemme puheväliin heidän kanssa?

Tässä pieni terveyteen liittyvä huumoripläjäys, joka herättää keskustelua verkossa.

Ei kommentteja: