lauantai 8. marraskuuta 2008

Yhden pysähdyksen RKO-klinikka ja Telemetriat kentältä

Mietin aamukahvia juodessani ”One Stop Clinic” eli ”Yhden Pysähdyksen Klinikka” –mallain toteutusmahdollisuuksia globaalina liiketoimintana. Jostain pitäisi aloittaa. Malli on luotu valmiiksi UK:ssa ja sieltä prosessia pystyisi sujuvasti laajentamaan.

Sain idean hankkeen jatkopohdintoja varten Hesarin uutisesta, jossa tiistaina 4. lokakuuta kerrottiin ”Keikkalääkäriyhtiö MedOne myytiin ruotsalaisille, perustajalääkärit nettosivat 52 miljoonaa euroa pääomatuloja”.

Lääkärit myivät puolet MedOnesta ruotsalaiselle Attendolle. Eniten rikastui toimitusjohtaja, 39-vuotias Pertti Karjalainen, joka kipusi 22 miljoonalla neljänneksi eniten pääomatuloja ansainneeksi suomalaiseksi.

MedOne tarjoaa myös työterveyspalveluja. Rannekanavaoireyhtymän diagnostiikka- ja käsikirurgiapalveluja tarjoava yksikkö voisi nopeuttaa tutkimuksiin ja hoitoon pääsyä. Sen seurauksena edunsaajina olisivat potilaat, työnantajat, vakuutusyhtiöt ja yhteiskunta.
MedOnen varatoimitusjohtaja Antti Ylikorkala sai pääomatuloja viisi miljoonaa. Jättituloihin ylsivät myös MedOnen jättäneet Veli-Matti Riihimäki 16 miljoonallaan ja Sami Martinkauppi viidellä miljoonalla eurolla.

Kiinnostaisiko heitä sijoitus uuden liiketoiminnan kehittämiseen? Terveystaloudelliset edut tunnetaan, mutta nyt pitäisi tarttua tuumasta toimeen. Menestyneet yrittäjät voisivat viedä OSC-mallia eteenpäin meillä ja muualla.

Neljän lääkärikaveruksen perustama MedOne on mullistanut suomalaista terveydenhuoltoa. Viime vuonna (2007) 115 miljoonan euron liikevaihdon tehnyt yhtiö ylpeilee olevansa suurin julkisen sektorin kumppani terveyspalveluissa.

”Kumppanuus” tarkoittaa, että kunnat ovat ulkoistaneet MedOnelle jo kuutisenkymmentä terveyskeskusta, osastoa ja palvelutaloa. Lisäksi MedOne vuokraa työvoimaa lääkäripulasta kärsiville kunnille.

Alun perin MedOne perustettiin keikkalääkäreiden välittäjäksi. Nyt ulkoistukset tuottavat yi 70 prosenttia myynnistä.

Yhden lääkärin palkkaaminen vuodeksi maksaa noin 130 000 euroa eli MedOnen perustajien tuloilla palkkaisi 406 lääkäriä. Lauma riittäisi pyörittämään Oulun yliopistollista sairaalaa, on Helsingin Sanomat toimittaja Perttu Kauppinen laskeskellut.

Taloudelliset, tiedolliset ja henkiset resurssit ovat olemassa: OSC on organisointikysymys. Mediracerilla on valmiina kenttätyöhön työpaikoilla soveltuva hermoratojen mittauslaite (nerve conductivity measurement) ja valmis telemetrinen erikoislääkäripalveluinfrastruktuuri. Tarvitaan vain kenttätyön organisointi, klinikkojen maantieteellinen järjestäminen ja sopimukset kuntien ja työnantajien kanssa.

Kiinnostaako?

Ei kommentteja: