torstai 4. syyskuuta 2008

Pohjoismaiset käsikirurgit Kalastajatorpalla

Pitääkö RKO eli rannekanavaoireyhtymä tutkia Mediracerilla vai jääkaapin kokoisella ENMG-laitteistolla? Keskustelimme aiheesta Kalastajatorpalla 4.9.2008.

Pohjoismaiset käsikirurgiapäivät järjestettiin tällä kertaa Suomessa. Kalastajatorpalle oli tullut parisensataa alan ammattilaista. Lisäksi näyttelytilassa oli esillä kymmenien erikoisyritysten tuotteita.

Keskustelimme Mediracerin tulevista toimenpiteistä Euroopassa. Käsittelimme ”yhden pysähdyksen kliniikka” –mallia käsikirurgien kanssa.

Yhden pysähdyksen klinikalle löytyy asiantuntijapiireissä kannatusta. Käsikirurgien lisäksi tarvitaan myös johtavien terveyskeskuslääkäreiden tuki.

Paras malli toteutuu, kun rannekanavaoireyhtymän diagnostiikka viedään lähelle potilasta. Vain sellaiset tapaukset, jolloin lähettävällä lääkärillä ei ole Mediracer-testiä, tehdään se käsikirurgisella osastolla ennen leikkausta.

Läpimenoaikojen nopeuttaminen onnistuisi "One Stop Clinic" -mallilla, mutta aiheesta pitää meillä puhua paljon nykyistä enemmän. Terveystaloustieteestä löytyy tämän muutoksen läpivientiin vetoapua.

Britanniassa leikkauksen voi suoritta erikoiskoulutettu sairaanhoitaja lääkärin valvonnassa. Miten paljon lobbaamista tämän mallin hyväksyminen maassamme edelyttäisi?

Ei kommentteja: