sunnuntai 23. maaliskuuta 2008

Pienten yritysten ja yksinyrittäjien työterveyshuolto

Pienyrittäjät työllistävät alle 50 hengen yrityksissään itsensä mukaan lukien noin 800 000 henkilöä. Pienyritysten määrä kasvaa vuosittain noin 10 000:lla.

Pienyrittäjän työhön saattaa liittyä moninaisia terveyshaittoja. Yrittäjät tekee usein itse riskialttiimmat työt, jotta työntekijöiden terveys ei vaarantuisi.

Pitkät työpäivät ja vähäinen vapaapäivin lukumäärä kuormittavat paljon käsillään työtä tekeviä. Yksinyrittäjät ja pienet yritykset toimivat kaiken työelämä alueilla.

Terveys on yrittäjän oletettu perusominaisuus. Sairastumisen tuloksena on töiden kasaantuminen, tulojen pienentyminen. Asiakasapalvelun ylläpitämiseksi yrittäjät saattavat pysyä työpaikoillaan jopa sairaana.

Pienestä ei valiteta, sairaslomalle jäädään ja lääkäriin mennään vasta, kun vuoteesta ei päästä ylös. Rannekanavaoirehyytymän tutkimuksiin vasta, kun tulee "pakottava tarve".

Rannekanavaoireyhtymän tiedostamista ja diagnosointia saatetaan siirtää vuosilla eteenpäin. Töitä tehdään sinnitellen. Auton "nivelet" huolletaan ja hoidetaan, katsastus pakottaa uusimaan rikkoutuneet ja huonokuntoiset osat.

Pienyrittäjän kannattaisi hakeutua työterveysasemalle tutkimuksiin, nivelten, käsien ja kuntonsa tarkasteluun nykyistä nopeammin. Hoivan ja huolenpidon kynnystä voisi madaltaa.

Silmä- ja hammaslääkäriin ehkä tarkkaa työtä tekevä joutuu menemään, kun lanka ei osu ompeluneulaan, mutta miten on RKO:n tarkastaminen?

Mediracer-palvelujen yleistyminen ja näkyville tuominen (kauppakeskuksiin) saattaisi edesauttaa rannekanavaoireyhtymän varhaisempaa diagnostiikka.

. Vuodesta 2005.

Tällä hetkellä mm. ABB Oy/ työterveyshuolto, Helsinki; Alavuden terveyskeskus/ työterveyshuolto; Atria Oy Nurmon tehtaat/ työterveyshuolto; Avosektori, Tampere; EMG Laboratoriot, Oulu/Jyväskylä/Helsinki; Etelä-Karjalan keskussairaala/ Fysiatria, Lappeenranta; Haapajärven terveyskeskus; Hatanpään terveysasema, Tampere; Joensuun työterveys; Jyväskylän seudun työterveys; Kajaanin pääterveysasema; Keminmaan terveyskeskus; Korkeavahan terveysasema, Forssa; Kouvolan seudun ktt ky/ työterveyshuolto; Kuhmon terveysasema; Kuopion Yliopistollinen sairaala/ käsikirurgia; Kuusamon terveyskeskus; Lahden kaupungin työterveys; Lapuan terveyskeskus; Lohjan terveyskeskus; Länsi-Pohjan keskussairaala/ laboratorio, Kemi; Lääkärikeskus ITE, Joensuu; Nurmeksen terveyskeskus; Oulun työterveys; Oulun Yliopistollinen sairaala/ käsikirurgia; Raahen seudun thky; Rauman pääterveysasema; Sairaala Botnia, Oulu; Ylivieskan terveyskeskus/ työterveyshuolto.

Ei kommentteja: