sunnuntai 20. tammikuuta 2008

Terveys-projektilla kunnon välineitä Venäjän terveyskeskuksiin

Venäjä tukee kansallisilla hankkeiden avulla terveydenhoidon kehittämistä maassa. Leningradin alueen johtavana hoitajana aikaisemmin työskennellyt Valentina Sariskova vieraili Kotkassa tiistaina 15.1.2007. Olimme Kotkassa käymässä ja kirjoitettuani Mediracer -yksikön sijoittamisesta kauppakeskuksen yhteyteen, jäin miettimään rajan takana olevia yhteistyömahdollisuuksia ja markkinoita.

Kymenlaaksoon suuntautuvalle matkalle osallistui kaiken kaikkiaan 36 terveydenhuollon edustajaa: hoitajia, lääkäreitä ja alan kouluttajia eri puolilta maata Volgan perukoilta, Arkangelin ja Siperian Omskia myöten. Pitkämatkaisimmat tulivat Mongolian rajalta Tsitan kaupungista. Venäläiset vieraat tutustuivat tiistaina Kotkan keskussairaalaan, keskiviikkona oli ohjelmassa psykiatrinen hoito Pohjois-Kymenlaaksossa.

- Valtio on kääntänyt kasvonsa terveyshoidon suuntaan. Muutoksia tapahtuu koko ajan, sanoo Valentina Sariksova, joka työskentelee Pietarissa Venäjän sairaanhoitajien liiton presidenttinä.

Esimerkkinä Sariksova mainitsee Terveys-projektin. Sen turvin pyritään kaikki maan terveyskeskukset varustamaan kunnon välineillä. Viimeksi saatiin suuri määrä sairaankuljetusautoja. Ammattiosaajia houkutellaan terveyskeskuksiin palkankorotuksilla.

- Ennen parhaat lääkärit ja tutkimuskeskukset olivat vain isoissa kaupungeissa. Nyt pyritään saamaan kaikille alueille omat keskuksensa.

Toinen tärkeä projekti tähtää syntyvyyden nostamiseen, koska väestön vanhenemista pidetään ongelmana myös itänaapurissa. Neuvolakäynnit ovat raskaana oleville naisille ilmaisia, tutkimukset säännöllisiä ja perusteellisia. Hoitoon osallistuvalle neuvolan työryhmälle maksetaan ylimääräistä jokaisesta raskaana olevasta äidistä.

Sarkisovan johtaman sairaanhoitajien liiton päätavoitteena on nostaa hoitajien koulutustasoa sekä työn arvostusta. Jatko-opetusta on tarjolla 38 yliopistossa ja sairaanhoidon oppilaitoksessa. Hoitajilla on mahdollisuus pätevöityä lääkärin ammattiin asti.

- Seuraamme tiiviisti lääketieteen kehitystä eri puolilla maailmaa ja pyrimme välittämään viimeisimmän tiedon omille hoitajillemme erilaisten julkaisujen ja koulutustilaisuuksien avulla, Sarkisova kertoi.

Suomi ja Venäjä tekevät yhteistyötä tartuntatautien torjunnassa. Sarkisova toivoo yhteistyön jatkuvan ja laajentuvan etenkin ponnisteluissa hiv-tartuntojen vähentämiseksi. Pelkästään Viipurissa syntyi viime vuonna (2007) 14:sta hiv-lasta.

Vierailun järjestäjänä Kuusankoskella toimiva hyväntekeväisyysyhdistys Karjalan Tuki, jonka ylläpitämä Vienon kammari on vuosien ajan toimittanut avustustarvikkeita Karjalaan lastenkoteihin ja sairaaloihin.

Mietin pienessä mielessäni, että yhteistyötä voidaan tehdä työterveyshuollon kehittämisessä. Tässä tarkempia tietoja Venäjän sairaanhoitajien liitosta:

  1. Perustettiin vuonna 1992
  2. Liittoon kuuluu 55 alueellista jaostoa, joissa on 120 000 jäsentä
  3. Liitto on Euroopan sairaanhoitajien foorumin ja kansainvälisen terveydenhuollon neuvoston jäsen

Miten voisimme edetä?

  1. Mietimme yhteistyömallia
  2. Koulutusyhteistyö
  3. Mediracer -pilotin organisointi Pietarissa
  4. Kansallisen rannekanavaoireyhtymän terveystaloudellisen yhteistyön aikaansaaminen

Tiedämme, mistä aloittaa.

Mediracer Oy on vuonna 2002 perustettu oululainen lääketieteen teknologia -alan yhtiö. Sen ydinalue on ääreishermoston sairauksien diagnostiikan ja hoidon seurannan Point of Care (POC) tutkimuslaitteiden kehittäminen, valmistus ja myynti kansainvälisille markkinoille. POC -tutkimuslaitteet nopeuttavat ja helpottavat hoitoprosesseja ja ovat näin myös erittäin kustannustehokkaita.

Mediracer Oy:n toimintaa tukee yhä laajeneva kansainvälinen lääketieteellinen ja teknologinen yhteistyöverkosto.

Mediracer Asiakaslehti I/2007 on ilmestynyt. Lataa tästä (pdf)





Ei kommentteja: