maanantai 21. tammikuuta 2008

Sisätautien ja rematautien erikoislääkäri n nettipäiväkirja3

Keskustelimme Lääkäripäivien yhteydessä bloggaavista lääkääreistä ja lääketieteen edustajista. Löysin uuden: nettipäiväkirja3: "kirjoittaja. Nimi Pekka Nykänen ( www ) Kuvaus: Kirjoitan ajankohtaisista asioista. Tätä sivustoa pitää Pekka Johannes Nykänen LKT Sisätautien ja reumasairauksien erikoislääkäri"Sitran Terveydenhuollon ohjelman ohjelmajohtaja Hannu Hanhijärvi on Mediuutisten mukaan (16.1.2008) sanonut seuraavaa: "Tällä hetkellä lääkärillä on noin 1 500 potilaskäyntiä vuodessa eli seitsemän päivässä. Määrän voisi helposti tuplata, kun vertaa lukua yksityisen sektorin lääkärien työtahtiin. En tiedä, mihin tuo hukkatyöaika kuluu, mutta meille on julkiselle puolelle syntynyt selkeästi työtä, joka on pois potilaskeskeisyydestä."

Hanhijärvi on julkaissut väitteensä Valittujen Palojen lehdessä "Meidän Suomi", joka kirjoittaa: "Sitran johtaja Hannu Hanhijärvi arvioi julkisen sektorin lääkärien työskentelevän puoliteholla"

Eräät Suomen tiedotusvälineet ovat nielaisseet Hanhijärven virheellisen väitteen ja kirjoittavat : Uusi Suomi: "Sitran johtajan mielestä terveydenhuollossa hukataan työaikaa"

Katsotaanpa tilastoja vuodelta 2006: Suomessa oli vuonna 2006 perusterveydenhuollon avohoitokäyntejä lääkäreiden vastaanotolla 9 072 828 eli noin 9 miljoonaa käyntiä.

Lähde; STAKES: Perusterveydenhuollon avohoitokäynnit vuosina 2005-2006

Vuonna 2006 oli Suomessa töissä terveyskeskuksissa 3258 lääkäriä. Lähde: Suomen lääkäriliitto

Kun jaamme yhdeksän miljoonaa käyntiä lääkäreiden lukumäärällä, saamme 2785 käyntiä lääkäriä kohden. Määrä on 85 % suurempi kuin Hanhijärven esittämä luku.

Kommentti: Perättömien lukujen levittäminen ja niiden perusteella Suomen lääkärikunnan leimaaminen tehottomiksi, on propagandaa, joka ei palvele kenenkään etua. Sitran Terveydenhuollon ohjelman johtaja Hannu Hanhijärvi voisi tuoda esille, mihin hänen esittämänsä luvut perustuvat. Jos hän itsekin toteaa lukunsa virheellisiksi, olisi nyt anteeksipyynnön paikka. Tämäntyyppiset ankat murentavat SITRA:n uskottavuutta .


Ei kommentteja: