perjantai 23. marraskuuta 2007

Operatiiviset Päivät Helsingissä 22.11.2007

Tutustuin eilen operatiiviset päivät tapahtumaan Helsingin Messukeskuksessa. Käynti antoi paljon uutta ajateltavaa. Seurasin silmä tarkkana Mediracerin käyttöä osastolla. Keskustelimme mediraceroinnin kustannushyödyistä ja nopeudesta. Jatkoimme tutkimusvälineen analysointia Loviisassa. Tarkastelimme laitteen sopivuutta työterveyshuollossa ja ideoimme erilaisia palvelumuotoja yksityiseen ja kunnalliseen terveydenhuoltoon.

Miten tutkimus tehdään ja paljonko tarvitaan aikaa?
  1. Ensin käsitellään rannekanavaoireyhtymä -tutkimukseen liittyvä oirekartoitus ja piirros. Valmiin kyselylomakkeen täyttöön kuluu muutama minuutti. Lomake voidaan täyttää työterveysasemalla ennen kuin potilas / asiakas siirtyy tutkimushuoneeseen.

  2. Testilomakkeen vastausten perusteella arvioidaan Mediracer mittauksen tarpeellisuus. Jos oireita ei ole, silloin mittausta ei tarvitse suorittaa. Tämä nopeuttaa työterveyshoitajan työskentelyä työpaikalla, koska lomakkeiden täyttö voi tapahtua työpaikalla etukäteen ja mittaukseen kutsuvat vain oirehtivat potilaat.

  3. Potilaan kanssa keskustellaan Mediracer mittauksesta ja miltä se tuntuu. Elektrodit asetetaan ja varsinainen mittaus kestää muutaman minuutin. Elektrodien asettelua muutetaan ja tehdään uusi mittaus. Mittaustiedot siirtyvät kannettavaan tietokoneeseen. Tutkimuksen suorittaja näkee välittömästi, onko RKO löydös lievä, keskivahva tai vahva. Mittaustulokset voidaan lähettää erikoislääkärille tai Mediracerin palvelukeskukseen, josta saadaan neurofysiologin lausunto samana tai seuraavana päivänä.

  4. Työterveyshoitaja pystyisi päivässä tekemään työpaikalle pystytetyssä RKO-kliniikassa pari RKO-testiä tunnissa, päivässä 10 - 16 potilasta.
Laskimme, että tämä on käyttökelpoinen työkalu, joka maksaa itse itsensä lyhyessä ajassa. Teen asiasta tarkemman kustannuslaskelman esimerkin työterveysasemien käyttöön.

RKO:n yleisyydestä lyhyesti: Pelkästään Helsingissä oireista kärsii 80 000 asukasta. RKO:ään sairastuu vuosittain 190 naista ja 90 miestä / 100 000 asukasta kohden eli noin kolme promille väestöstä.

Näiden oireiden kartoituksen tarvittaisiin pelkästään pääkaupunkiseudulla kymmeniä laitteita. Tarkempi tutkiminen saattaisi paljastaa nykyistä suuremman määrän leikkaushoitoa tarvitsevia potilaita. Toisaalta varhainen toteaminen säästäisi sairauspäiviä. Työpaikan ergonomisiin epäkohtiin voitaisiin puuttua ajoissa.





Ei kommentteja: