torstai 9. heinäkuuta 2015

Ostin Budapestissä rypäleitä marraskuussa 2013

Budapest on hallinnollisesti jaettu 23 alueeseen (roomalaisin numeroin), mutta tärkein ja yleisin jako tehdään kuitenkin Tonavan erottamien Budan ja Pestin alueiden välillä.

Nämä kaksi kaupunkia sekä ns. vanha Buda eli Óbuda yhdistettiin vuonna 1873 yhdeksi Budapestin kaupungiksi.

Seuraavassa kerrotaan lisää Budan ja Pestin puolien eri paikkojen ja alueiden tarjonnasta sekä tutustutaan lyhyesti myös Óbudaan.

Tonavan läntisellä puolella sijaitseva Buda on kukkulaista ja metsäistä aluetta ja kattaa kaupungista noin kolmasosan. Alueelta löytyy mm. historiallista arkkitehtuuria, kauniita puistoja ja luonnonalueita sekä museoita ja gallerioita.

Matkailijoita Budaan houkuttelee ennen kaikkea Budan linnavuori ja alueen merkittävin maamerkki Budan linna. Alueen kukkulat ja luonnonalueet tarjoavat taas hienoja näkymiä sekä mahdollisuuden päästä pois kaupungin hälystä.

Tonavan itäisen puolen Pest on tasaisempaa aluetta, jossa sijaitsee Unkarin pääkaupungin moderni ydinkeskusta. Täältä löytyy mm. suurin osa Budapestin hienoita ostoskaduista, ravintoloista sekä viihdelämän tarjonnasta.

Pestin puolella sijaitseva kantakaupungin alue (Belváros) on Pestin sydän ja täynnä viihdykettä. Se on kaupungin kaupallisen elämän keskus pankkeineen ja toimistoineen. Sieltä löytyy myös Váci utcan kävelykatu, joka on yksi tunnetuimmista kaduista Budapestin keskustassa ja kaupungin pääostoskatu.

Kadun varrella ja sen tuntumassa on lukuisia trendiliikkeitä sekä matkailijoiden suosimia pieniä käsitöitä, kansantaidetta ym. myyviä putiikkeja. Váci utcan ostosaukio ja sen lähistö on täynnä kaikenlaisia kahviloita, ravintoloita ja baareja, joissa viihtyvät niin turistit kuin paikallisetkin.

Kantakaupungilta löytyy myös Sankarien aukiolta lähtevä Andrássy útin leveä puistokatu, jonka varsi on täynnä hienoa ja monivivahteista arkkitehtuuria. Kadun varrelta löytyy mm. todella upea oopperatalo sekä kauniita asuinrakennuksia, joiden sisäpihat kätkevät usein sisäänsä hienoja suihkulähteitä ja patsaita.

Andrássy út tarjoaa myös muutamia luksusliikkeitä niitä kaipaaville. Sankarien aukion takana levittäytyy valtavan kokoinen kaupunginpuisto, joka on hyvin suosittu matkailijoiden keskuudessa tarjoten monenlaista viihdykettä.

Puistosta löytyy upeiden viheralueiden sekä pienen järven lisäksi mm. yksi maailman vanhimmista eläintarhoista, sirkus, Vajdahunyadin linna, Széchenyin kylpylä, monia museoita ym., joten puiston suosion ymmärtää hyvin.

Lähde: http://www.pienimatkaopas.com/budapest/alueet.htmlEi kommentteja: