torstai 9. heinäkuuta 2015

Miten tasaisesti ratikat kulkevat tuulivoimalla?

Ratikoiden liikuttamiseen tarvitaan sähköä. Omakotitalon lämmityksen ei tarvitse aina olla päällä; katkokset sallitaan.

Saunan sähköuunia voi lämmittää nykivällä sähköllä, mutta ratikan on pakko pysyä aikataulussaan ja tuulivoimaloiden roottorit eivät aina pyöri.

Ranskalaiset rakentavat Olkiluodossa uutta ydinvoimalaa, jonka valmistuminen on viivästynyt reippaasti.

Pohjois-Suomeen rakennettavan Fennovoiman ydinvoimalaitos on tässä vaiheessa rahoittamista vaille valmis. Innostus on vuosien mittaan laantunut ja hankkeen tukijat eivät ylpeinä kanna ydinvoimalan lippua.

Fennovoiman tuli jättää valtioneuvostolle ydinenergialain mukainen rakentamislupahakemus kesäkuun 2015 loppuun mennessä.

Vihreät Poliitikot ennakoivat muutama päivä ennen "deadlinea", että lähipäivinä nähdään "epätoivoisia virityksiä". Ja onhan nähty.

Ville Niinistö ihmetteli 27.6.2015, miksi ylipäätään viedään eteenpäin hanketta, jossa markkinaehtoinen tuki on olematonta. Imagostaan huolestunut Valio haluaa eroon osakkeistaan.

Ainut halukas fennovoimalainen on Venäjän valtio ja jossain määrin kunnalliset yhtiöt veronmaksajien rahoilla. Moni kunta pakenisi, mutta ydinvoimasopimuksen osakkeille ei ole jälkimarkkinoita.

Professori Peter Lundin mukaan Rossatomilla on tällä hetkellä meneillään rakennusprojekteja muun muassa Kiinassa, Valko-Venäjällä, Iranissa, Vietnamissa ja Bangladeshissa. Suomen hankkeella olisi venäläisyhtiölle suuri referenssiarvo.

Muistini mukaan Rossatom on sopinut ydinvoimalan rakentamisesta myös Unkariin.Ei kommentteja: