tiistai 4. joulukuuta 2012

Internet-aikakauden potilas

2011-10-24 13.45.14

KUVA: Helge V. Keitel, Sotkamo, Finland (2011)

Tammikuu 5. 2006 kalenterissa on kello 18 kohdalla kirjaus Internet-ajan potilaasta, joka saapuu lääkärin vastaanotolle diagnoosi kainalossa. Potilas tietää nuhan, yskän, kolotuksen tai vakavammankin vaivan syyn netistä googlaamiensa tietojen pohjalta.

Eikö perinteistä tutkimusta enää tarvita? Miten tukevalla pohjalla itsensä analysointi ja lääkitseminen mahtaa olla? Ilmiö on kasvamassa, uutisoitiin kuusi vuotta takaperin.

Netissä on nyt entistä enemmän terveyteen liittyvää tietoa, silti kaikkeen kirjoitettuun ja videoituun ei tule luottaa sokeasti.

Nettioppineet ja sairauksiinsa perehtyneet eivät välttämättä aina osu arvauksissaan oikeaan. Lääkärit kantavat erityisesti huolta niistä, jotka innostuvat tilaamaan lääkkeitä omahoito-oppiensa pohjalta.

Näin hiljattain telkkarissa haastattelun, jossa lääkäri kertoi samasta asiasta. Lääkkeiden tilaajaa voi syyllistyä laittomaan tekoon ja tarjolla on myös lumetta ja terveydelle vaarallista. Malttia tarvitaan; kiltisti vain terveyskeskuksen jonoon tarkemman diagnoosin toivossa.

Asiantuntijan mielestä outoa on, kun teini-ikäiset hankkivat verkkokaupasta epävarmuutensa peittämiseksi potenssilääkkeitä.

Ei kommentteja: