perjantai 19. syyskuuta 2008

Suomen Terveystalo Oyj osakekurssin kehitys

Kirjoitan vaihteeksi terveyspalvelutuotannon taloudellisesta kehityksestä. Suomen Terveystalo Oy on suuri yksityinen, pörssissä noteerattu, toimija markkinoilla. Törmäsin tänään osakekursseja silmäillessäni tietoon ST:n pörssikurssin kehityksestä. Selitys löytyi Talouselämän artikkelista, jossa todetaan, että "terveydenhoidon pelastajat ovat liian pieniä".

"Suurin yksityinen lääkäriyhtiö Suomen Terveystalo haukkasi liian ison palan ja kompuroi nyt veloissa. Pelastusta yhtiö etsii 30 miljoonan euron merkintäoikeusannista. Ainakin puolet rahasta menisi pitkäaikaisten velkojen ylimääräisiin lyhennyksiin", Talouselämä jatkaa.

Mediviren ostaminen synnytti ongelman, johon nyt etsitään ratkaisua.

 • Listattu: 03.04.2007
 • Osakkeet: 68 044 663 kpl
 • Markkina-arvo: 80.973 Milj.EUR
 • Pörssi: Helsinki – OMXH
 • Toimialaluokka: Terveydenhuolto
 • Toimialaryhmä: Terveydenhuollon laitteet ja palvelut
 • Toimiala: Terveydenhuollon palveluntarjoajat ja palvelut
 • Toimialan alalaji: Terveydenhuoltopalvelut

Onko sata vai sataviisikymmentä toimipaikkaa Suomessa?

Suomen Terveystalo Oyj on terveyspalveluyritys. ”Yhtiö tarjoaa kokonaisvaltaisia terveys-, työterveys- ja sairaanhoitopalveluja yksityishenkilöille, yrityksille, vakuutusyhtiöille ja julkiselle sektorille yli 150 toimipaikassaan eri puolilla Suomea”, kerrotaan Kauppalehden sivuilla.

Toisaalta löytyy tällainen tieto [15.9.2008 pörssitiedote]: ”Terveystalo on monipuolisia terveys-, työterveys-, tutkimus- ja sairaanhoitopalveluja tarjoava Suomen johtava terveyspalveluyritys. Yhtiöllä on yli 100 toimipaikkaa eri puolilla maata. Vuonna 2001 perustettu Terveystalo on koko historiansa ajan kasvanut voimakkaasti.”

Kurssihistoria

 • Vuoden alusta: -38.66%
 • Yhden vuoden (1 v.) muutos: -50.00%

Mikä selittää kurssilaskun? Listautumisen jälkeen Suomen Terveystalo Oy ei ole menestynyt pörssissä. Rasittaako voimakas kasvu kannattavuutta ja kiinnostavuutta?

Terveystalossa työskentelee yli 2 300 työntekijää ja noin 2 100 itsenäistä ammatinharjoittajaa. Terveystalon liiketoiminta on jaettu kolmeen segmenttiin, jotka ovat:

 1. Työterveyssegmentti,
 2. Lääkäriasema- ja sairaalasegmentti ja
 3. Diagnostiikkasegmentti.

Työterveyssegmentti tarjoaa lakisääteisen työterveyshuollon lisäksi tutkimus-, toimenpide- ja sairaanhoitopalveluja. Lääkäriasema- ja sairaalasegmentti kattaa yleis- ja erikoislääkäripalvelut sekä sairaalapalvelut.

Diagnostiikkasegmentin palveluja ovat laboratorio-, kuvantamis- ja mobiilikuvantamispalvelut sekä seulontapalvelut. Suomen Terveystalo Oyj:n osake on noteerattu OMX Pohjoismaisessa Pörssissä Helsingissä. Kuvaus on koostettu yhtiön vuosikertomuksen ja tulostiedotteiden perusteella. Lisäksi on täydentävää tietoa internetistä.

"Velkakurimus ei sinänsä ole uutta suomalaisessa lääkäribisneksessä. Talouskriisissä ovat aikanaan olleet niin Mehiläinen kuin Helsingin Lääkärikeskus. Molemmat pysyivät hengissä ja kannattavat erinomaisesti", muistuttaa Talouselämä-lehti 19.9.2008 artikkelissaan, jossa pohditaan Terveystaloa ja alan toimijoiden pienuutta.

Kunnallinen terveydenhuolto vastaa edelleen palvelutuotannon valtaosasta. Yksityisten toimijoiden markkinaosuus on edelleen varsin pieni.

Mediuutisten mukaan Terveystalon kasvu tyssää velkoihin. Toimitusjohtaja Martti Kiurun mukaan Terveystalon toiminnan jatkuvuus ei ole vaarantunut millään lailla.


Ei kommentteja: