keskiviikko 20. elokuuta 2008

TOS-jonojen lyhentäminen Ortonine käsi- ja olkakirurgiayksikössä

Törmäsin tänään pdf-tiedotteen Ortonin jonojenpurkuprojektista, jossa käisteltiin "Thoracic outlet -oireyhtymä, tuttavallisemmin TOS, joka on kaulan hermoverisuonipunoksen pinnetila, joka aiheuttaa vaihtelevasti oireita yläraajaan, hartia- ja lapaseutuun sekä kaulalle. Pinne aiheuttaa käsien puutumista, pistelyä ja voimattomuutta etenkin yläasennoissa".

Sekoittuuko TOS joskus RKO:n kanssa?

Dosentti, käsikirurgian ylilääkäri Martti Vastamäki harmittelee, että lääkärit tunnistavat oireyhtymän yhä edelleen melko huonosti. ”Vastaanotolle tulee viikoittain diagnosoimattomia potilaita, jotka ovat saattaneet hakea vuosien ajan apua ongelmaansa. Monesti heillä on takanaan tarpeettomia leikkauksiakin, jotka ovat voineet vain pahentaa tilannetta.”

Vastamäki sanoo, että suurin osa TOS-potilaista on naisia. Vaivat alkavat tavallisesti ilman selvää ulkoista ärsykettä tai alkusysäystä,kuten tapaturmaa, mutta ovat usein tekemisissä yläasentotyörasituksen kanssa. TOS on lisäksi selkeästi nuorten ihmisten ongelma. Vastamäen vastaanotolla potilaat ovat keskimäärin 20–30-vuotiaita. Yli 50-vuotiailla vaiva on harvinainen.


ORTONin käsi- ja olkakirurgia
  • Suomen ensimmäinen käsi- ja olkakirurgiaan keskittynyt yksikkö perustettiin Invalidisäätiölle, nykyiseen ORTONiin,vuonna 1969

  • ORTONissa yläraajaa tarkastellaan ja hoidetaan kokonaisuutena aina kaulalta sormenpäihin saakka

  • potilailla on usein takana vaikeita, pitkäaikaisia yläraajaongelmia
  • ja leikkaushoitoja

  • olkaseudun ongelmat ja kirurgiset hoidot lisääntymässä, 60 % leikkauksista kohdistuu olkapäähän

  • ääreishermojen ongelmat, kuten pinnetilat, tavallisia

  • yläraajan ja käden vaivojen riskitekijöitä ovat raskas ruumiillinen tai toistoliikkeitä vaativa työ, raajaa rasittavat ja vamma-alttiit urheilulajit sekä ikä

  • nuorilla yleinen yläraajakivun syy on hermojen tai usein verisuonten puristustila kaulalla eli TOS-syndrooma

  • konservatiivinen hoito – lepo, lääkkeet, fysikaaliset hoidot ja lastoitukset – tehoavat usein hyvin, jolloin leikkaushoidolta voidaan kokonaan välttyä

  • vastaanotolle pääsee lähetteellä tai itsemaksavana, tiedustelut poliklinikalta puh. (09) 4748 2705
Ortonin pdf-esitteessä kerrotaan lisää TOS:stä, diagnostiikan ongelmista.

Monet sairaudet aiheuttavat samoja tai samantyyppisiä oireita kuin TOS, eikä diagnoosia onnistuta tavallisesti vahvistamaan yksittäisten tutkimusten tai testisarjojen avulla.

Helge: Miten Mediracria voidaan käyttää TOS-diagnostiikan apuvälineenä?

Potilaan kertomus vaivojen alkamisesta, kehittymisestä ja ilmenemisestä ovat tärkeää tietoa diagnoosia tekevälle lääkärille. Taudinmääritys tapahtuu pitkälti karsimalla pois muut mahdolliset samojakin vaivoja aiheuttavat sairaudet.

Helge: Voiko Mediracerilla sulkea poist RKO? Vaatiiko TOS aina laajemman ENMG-tutkimuksen?

Tämä edellyttää usein myös muiden erikoislääkäreiden kuin käsikirurgin tutkimuksia. Elektroneuromyografia (ENMG) eli ääreishermojen ja lihasten häiriöitä selvittävä tutkimus on Martti Vastamäen mukaan välttämätön käden hermopinteiden poissulkemiseksi. Lisäksi yleensä tehdään myös kaularangan röntgenkuvaus.

Ei kommentteja: