maanantai 17. syyskuuta 2007

Työterveyslaitos

Digital Villages: Mitä Työterveyslaitos kirjoittaa asiasta?

Työterveyslaitos: "Aiheuttajat ja altistumisen kesto Käden voimankäyttö, työliikkeiden toistuvuus, ranteen taipuneet asennot yhdessä puristus- tai pinsettiotteen kanssa sekä käteen kohdistuva tärinä ovat tunnettuja rannekanavaoireyhtymän riskitekijöitä.

Etenkin kuormitustekijöiden yhdistelmät voivat olla haitallisia. Rannekanavaoireyhtymään altistavia yksilöllisiä tekijöitä ovat raskaus, diabetes, hypotyreoosi, nivelreuma ja munuaissairaudet.

Yleisyys ammattitautina Rannekanavaoireyhtymän esiintyvyys väestössä on 2–4% ja käden puutumisoireita esiintyy 10 %:lla.

Rannekanavaoireyhtymää on korvattu ammattitautina vuodesta 2003, ja tieto sen yleisyydestä ammattitautina on vasta kertymässä.

Rannekanavaoireyhtymässä ammattitautikorvaus edellyttää, että työ on sisältänyt ennen oireiden ilmaantumista pitkäaikaisesti, vähintään puolen vuoden ajan ranteen keskiasennosta poikkeavia asentoja ja ranteen kuormitusta yhdistettynä suureen voimankäyttöön.

Ammattitautikorvausta puoltavia lisätekijöitä ovat ranteen ja käden toistuvia työliikkeet ja tärisevien työkalujen käyttöä. Pelkkä tyypillinen taudinkuva ei riitä, vaan ammattitautipäätös vaatii diagnoosin varmentamista ENMG:llä tai leikkauksella. Oireiden esiintyminen molemmissa ranteissa ei tue korvattavuutta.

Rannekanavaoireyhtymässä on tehty korvauspäätöksiä, jos työntekijä on ollut ammatiltaan lihanleikkaaja, peltiseppä, muurari sekä pakkausalan ja teollisuuden vaihetöissä. Sen sijaan tavanomainen toimisto- tai siivoustyö ei yleensä ole johtanut ammattitautikorvauksiin."

Ei kommentteja: