maanantai 17. syyskuuta 2007

Rannekanavaoireyhtymän

Suurin piirtein yksi kymmenestä ihmisestä kärsii tästä taudista jossakin vaiheessa elämäänsä. Rannekanavaoireyhtymän esiintyvyys suomalaisilla naisilla on noin 2 - 3 % ja miehillä 1 %. Vaiva onkin yleisin 40 - 60-vuotiailla naisilla.

Oireiltaan vaihteleva

Rannekanavaoireyhtymä voi kehittyä nopeasti tai viikoissa - kuukausissa. Sen oireita ovat peukalon sekä etu- ja keskisormien puutuminen, tikkuilu, kipu ja/tai polttelu. Noin 40 %:lla oireyhtymästä kärsivistä näitä tuntemuksia esiintyy molemmissa käsissä ja joskus niitä tuntuu muissakin sormissa sekä ylempänä kädessä.

Oireet ovat alussa usein vain ajoittaisia ja liittyvät tiettyihin toimintoihin, kuten esimerkiksi pyörällä ajoon. Oireet voivat myös pahentua öisin ja herättää unesta, jolloin käden ravistelu helpottaa.

Pitempään jatkuneessa rannekanavaoireyhtymässä käsi voi alkaa tuntumaan kömpelöltä ja voimattomalta. Hoitamattomana tila voi aiheuttaa tiettyjen lihasten pysyvän surkastumisen sekä parantumattoman tuntopuutoksen medianushermon hermottamalla alueella.

Ei kommentteja: