tiistai 26. kesäkuuta 2018

Palaako Puu Kerrostaloihin?


Suomessa on innostuttu puurakentamisesta useita kertoja. Maaseutuyhteiskunnassa puusta rakennettiin talot, torpat, ladot ja liiterit, navetat ja viljakuivaamot. Ennen sotia kaupungitkin olivat puutalovaltaisia.

Nyt on Eurooppa innostunut puukerrostalojen rakentamisesta. Uudet materiaalit ja puukomponentit mahdollistavat entistä korkeimpien talojen rakentamisen. Puu on kevyt, helppo kuljettaa ja isoja hankkeita pystytään tuottamaan erittäin nopeilla aikatauluilla.

Puukerrostaloista on ollut puhetta Lahden seudulla 1990-luvulta alkaen.  Lahti on ollut suomalaisen puurakentamisen ja rakennusteollisuuden kehittämisen yksi johtavista alueista. Miten tänään? En ole ehtinyt päivittää tietoja?

Samaan on pyritty Kainuussakin, jossa Kuhmo on näyttänyt suuntaa vähintään yhtä kauan. CLT:stä valmistui hiljattain koulu Kuhmon keskustaan. Suomen ensimmäinen CLT-tehdas, Crosslam, perustettiin Kuhmon kaupunkiin.

Lahdessa yhtenä esimerkkinä on Kariston puukaupunkialue. Alueelle laadittiin (2014) puukerrostalojen rakentamisen mahdollistava kaava.

Puurakentaminen on oleellinen osa Kariston brändiä. Julkisivumateriaalina puu on ollut pakollinen alusta asti kaikessa rakentamisessa.

Karisto on tiiviin ja matalan rakentamisen kaupunkikylä. Asemakaavoitettujen osa-alueiden pienkerrostalot, rivitalot, kaupunkipientalot ovat ja omakotitalot ovat 1-2-kerroksisia.

Jatkossa asumiskirjo laajenee. Vuonna 2014 kaavailtiin kahdeksaa 5-6-kerroksista puukerrostaloa. Kerrostalojen rinnalle on suunnitelty 1-2-kerroksisia rivitalojen kortteleita.

Alueelle on myös suunnitteilla toimitiloja, jotta alueelle syntyy myös uusia työpaikkoja.

Ei kommentteja: