perjantai 17. lokakuuta 2008

Terveydenhuolto edellyttää rakennemuutosta -   Mediuutiset

Kuuleeko, kuuleeko ministeri Paula Risikko? Minulla olisi peruspalvelu- ja terveysministeri Paula Risikolle asiaa. Kuvailen tässä yhtä asiaa, joka alkulähteenä on oululainen Mediracer-innovaatio.

Terveydenhuollon prosessien kehittämiseen on tarjolla uutta teknologiaa, telemetrinen palvelujärjestelmiä ja innovatiivinen diagnostiikka- ja hoitomalli, jonka käyttöönotto etenee hitaasti.

Mediracer-hajautetun diagnostiikan ja leikkaushoitoon pääsyn nopeutuminen säästäisi kuntien, yritysten, vakuutusyritysten ja Kelan rahoja, mutta vain jos rohkeutta uuden omaksumiseen olisi himpun verran enemmän. Ennen kaikkea RKO:sta kärsivät potilaat voittaisivat.

Tästä haluaisin keskustella sekä ministerin että lukijoiden kanssa.

Mediracer on vain yksi esimerkki tuottavasta prosessiuudistuksesta:
  • Yhden pysäkin kliniikka-mallia on testattu Britanniassa

  • Mediracer -telemetriapalvelu ja One Stop Clinic yhdistettynä tuottaisivat raha ja vähentäisivät kärsimystä

Terveydenhuolto edellyttää rakennemuutosta - Mediuutiset: "Terveydenhuolto edellyttää rakennemuutosta

Suomalainen terveydenhuolto toimii monelta osin moitteettomasti, laadukkaasti ja vaikuttavasti. Meillä on osaava, motivoitunut ja sitoutunut henkilöstö. Olemme myös saavuttaneet hyvän aseman kansainvälisissä hoitotulosten vertailuissa. Emme kuitenkaan voi kieltää etteikö ongelmiakin olisi.

Potilaan näkökulmasta hoidon saatavuus vaihtelee kunnittain. Kaikista terveyskeskuksista ei hoitoaikoja saa ja osassa keskussairaaloista on edelleen pitkät hoitojonot tai hoitojen eteneminen muuten viivästyy. Kustannusten, vaikuttavuuden ja toteutuneiden hoitojen vaihtelu on suurta.

Työntekijöiden näkökulmasta työ on monessa työyhteisössä pakkotahtista ja syö työntekijöiden jaksamista. Tietotekniikka vie liikaa aikaa potilastyöltä. Työvoimapula on ilmeinen. Erityisesti lääkäripula näkyy nyt, mutta ennakoitavissa on myös muun henkilöstön vaje."

Ei kommentteja: