tiistai 2. lokakuuta 2007

Rannekanavaoireyhtymä

Virtuaaliset Organisaatiot: "Poliklinikka.fi - Rannekanavaoireyhtymä saa sormet tikkuilemaan Poliklinikka.fi - Rannekanavaoireyhtymä saa sormet tikkuilemaan: 'Rannekanava on ranteessa sijaitseva tunnelimainen rakenne, jonka kautta kulkee kämmeneen verisuonia, jänteitä ja medianushermo.

Rannekanavaoireyhtymä on medianushermon pinnetila, joka aiheutuu joko rannekanavan ahtautumisesta tai sen sisältämien rakenteiden laajenemisesta. Suurin piirtein yksi kymmenestä ihmisestä kärsii tästä taudista jossakin vaiheessa elämäänsä. Rannekanavaoireyhtymän esiintyvyys suomalaisilla naisilla on noin 2 - 3 % ja miehillä 1 %. Vaiva onkin yleisin 40 - 60-vuotiailla naisilla.

Oireiltaan vaihteleva Rannekanavaoireyhtymä voi kehittyä nopeasti tai viikoissa - kuukausissa. Sen oireita ovat peukalon sekä etu- ja keskisormien puutuminen, tikkuilu, kipu ja/tai polttelu. Noin 40 %:lla oireyhtymästä kärsivistä näitä tuntemuksia esiintyy molemmissa käsissä ja joskus niitä tuntuu muissakin sormissa sekä ylempänä kädessä.

Oireet ovat alussa usein vain ajoittaisia ja liittyvät tiettyihin toimintoihin, kuten esimerkiksi pyörällä ajoon. Oireet voivat myös pahentua öisin ja herättää unesta, jolloin käden ravistelu helpottaa. Pitempään jatkuneessa rannekanavaoireyhtymässä käsi voi alkaa tuntumaan kömpelöltä ja voimattomalta."


Ei kommentteja: